Δωρεά Βιβλίου για τον ζωγράφο Vincent van Gogh

Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023 επισκέφτηκαν τη βιβλιοθήκη  Αιγιαλείας  <<Γεώργιος Παναγόπουλος>>  ο κ. Gijs van Kemenade, Ολλανδός συνταξιούχος καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, η σύζυγός του κ. Henriette Coppens, ζωγράφος επίσης από την Ολλανδία, και η φίλη τους εδώ στο Αίγιο κ. Γαλανοπούλου Μαρία, φιλόλογος του 1ου Γυμνασίου Αιγίου, προκειμένου να δωρίσουν  το βιβλίο << The Sower Gateway to a career>> για τον διάσημο Ολλανδό ζωγράφο Vincent van Gogh,  των Rebecca Nelemans  και  Ron Dirven, εκδόσεις Hein van Kemenade (αδερφός του κ. Gijs van Kemenade ).

Το βιβλίο αναφέρεται στην <<περίοδο Etten Leur>> , οπότε και ο περίφημος ζωγράφος αποφάσισε να ασχοληθεί με τη ζωγραφική τέχνη και στο ξεκίνημά του ζωγράφισε –ανάμεσα σε άλλα έργα του – και το διάσημο  << The Sower>>( Ο Σπορέας, 1881).

Ο ίδιος ο κ. Gijs van Keenade έχει ασχοληθεί ιδαιτέρως  με τη ζωή και το έργο του εν λόγω ζωγράφου , μάλιστα παρουσίασε πριν δύο χρόνια όλο το υλικό που έχει συγκεντρώσει για τον van Gogh  σε μία άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση  σε μαθητές του 1ου Γυμνασίου Αιγίου, την οποία οργάνωσαν και προετοίμασαν από κοινού με την κ. Γαλανοπούλου Μ.  Τότε είχε και την καλοσύνη να μοιράσει ως δώρο   το βιβλίο <<The Sower>>, σε κάθε ένα μαθητή  που  παρακολούθησε αυτή την εκδήλωση.

Λίγα λόγια για το δωρητή κ. Gijs van Kemenade

Υπήρξε καθηγητής της ολλανδικής φιλολογίας και γραμματικής για σαράντα ολόκληρα χρόνια από το 1989 σε μαθητές δεκαπέντε έως και δεκαοκτώ χρονών. Το 1989 οργάνωσε στο σχολείο του την επίσκεψη σαράντα δύο μαθητών και πέντε καθηγητών από σχολεία της Πάτρας και της Κάτω Αχαΐας. Από το 2000 έως και το 2002 εργάσθηκε στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων  του σχολείου του, ενώ αργότερα ασχολήθηκε και με το τμήμα Τεχνολογίες Πληροφορικής και Εκπαίδευσης και εφαρμογή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ζει με τη σύζυγό του στο Etten Leur, στην περιοχή της Breda, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο.  Έχει δύο μεγάλες κόρες, την Ivy και την Josine.

Έχει πολλά ενδιαφέροντα στη ζωή του, όπως την ιστιοπλοΐα, την ενασχόληση με τη λειτουργία των μύλων  ( χαρακτηριστικό γνώρισμα της πατρίδας του), λατρεύει τη θάλασσα και τέλος ασχολείται  και με την καταγραφή ταξιδιωτικών εντυπώσεων.

Η Ελλάδα και κυρίως το Αίγιο και η γύρω περιοχή είναι στην καρδιά του ίδιου και της οικογένειάς του για πάνω από 30 χρόνια, όταν το καλοκαίρι του 1989  με ένα μικρό ιστιοπλοϊκό φτάνουν στην παραλία Αλυκή Αιγίου. Το  1990 μάλιστα παντρεύεται με τη σύζυγό του εδώ στην πόλη μας. Από τότε επισκέπτονται  την περιοχή σχεδόν κάθε χρόνο  και παράλληλα  έχουν γίνει άτυποι πρεσβευτές  της , καθώς μεταφέρουν  σε οικογένεια και φίλους στην πατρίδα τους όλες τις εμπειρίες και εντυπώσεις  από την παραμονή τους εδώ κάθε φορά με τα θερμότερα λόγια.

X