Στεγάστηκε το Ίδρυμα «Μάνος Χατζιδάκις-Νίκος Γκάτσος» στο κτίριο της Αναγέννησης Ακράτας

Στην αναγεννημένη «Αναγέννησις» της Ακράτας βρήκε τη νέα του στέγη το Ίδρυμα «Μάνος Χατζιδάκις-Νίκος Γκάτσος» το πρωινό της Κυριακής 17 Δεκεμβρίου 2017.

Το Ν.Π.Δ.Δ., ο Δήμος Αιγιάλειας σε συνεργασία με τον ιστορικό πολιτιστικό σύλλογο  «Αναγέννησις» διοργάνωσαν μια μοναδική εκδήλωση με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του κτιρίου και πρωταγωνίστριες μουσικές και μνήμες.

Ύστερα από σιγή 20 χρόνων η ζεστή αίθουσα, πλήρως ανακαινισμένη πλημμύρισε μουσικές, όμορφα λόγια γεμάτα συγκίνηση από ανθρώπους που δούλεψαν προς την κατεύθυνση ανάδειξης του σημαντικού Ιδρύματος.

Το Μουσικό Σύνολο Ανατολικής Αιγιάλειας, υπό τη διεύθυνση των αρχιμουσικών Δημήτρη Μίχαλου και Χρήστου Ασημακόπουλου χάρισε μια πανδαισία μουσικών ακουσμάτων από Μάνο Χατζιδάκι έως κλασικές μελωδίες και παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Καθηγητές και μαθητές της Δημοτικής Φιλαρμονικής Αιγείρας «Ιωάννης Κοκονέτσης» και της Φιλαρμονικής Ακράτας απέσπασαν το πιο ζεστό χειροκρότημα του κόσμου προσφέροντας μια υψηλού επιπέδου συναυλία θυμίζοντας τις μεγάλες εποχές των εκδηλώσεων υπό την αιγίδα του Ιδρύματος.

Την εκδήλωση συντόνισε η πρόεδρος της Τ.Κ. Ακράτας κα Μαρία Καρρά, εστιάζοντας στην ιστορική πορεία του κτιρίου και των ανθρώπων του. Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος που εξήρε την κουλτούρα των Ακρατινών και ο αντιδήμαρχος Αν. Αιγιαλείας κ. Γιώργος Γιοβάς. Ο  πρόεδρος του ΝΠΔΔ του Δήμου Αιγιαλείας κ. Χρήστος Σπηλιωτόπουλος αναφέρθηκε στη θέληση του φορέα να αναδείξει ό,τι στο παρελθόν απογείωσε τον πολιτισμό του τόπου και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συνεργάτες του και όλους όσοι βοήθησαν να ολοκληρωθεί το έργο.

Το κτίριο, καμάρι των Ακρατινών, χτίστηκε το 1928 από τον εθελοντισμό των κατοίκων και την αγάπη στον πολιτισμό. Παρουσιάστηκαν θεατρικές παραστάσεις, μουσικοφιλολογικές βραδιές, καρναβαλικά δρώμενα, πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις κ.ά. Τον λόγο πήραν όσοι διετέλεσαν πρόεδροι της «Αναγέννησις» κ.κ. Χρήστος Ασημακόπουλος, κ. Ανδρέας Σακελλαρίου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο παρελθόν και στο μέλλον του Συλλόγου και στην πολιτιστική φυσιογνωμία του τόπου. «Κουβαλούσαν την πέτρα με τα χέρια τους οι πατεράδες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παναγής Παναγόπουλος ενημερώνοντας τον κόσμο για την ιστορικότητα του κτιρίου αλλά και το πώς έτρεξε το πρόγραμμα. Ο  πρώην αντιδήμαρχος Αιγιαλείας κ. Λεωνίδας Μαυρουδής μοιράστηκε τα πρώτα σχέδια της αναμόρφωσης του κτιρίου.

Η Αναγέννηση με την ενενηντάχρονη πορεία της έχει μια θέση στην καρδιά των Ακρατινών. Εκεί χτυπά η καρδιά του πολιτισμού μέσα από το θέατρο και τη μουσική. Κλειστή τα τελευταία 20 χρόνια με κτιριακά προβλήματα αναμορφώθηκε από χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα (Leader), με τον Δήμο Αιγιαλείας να αναλαμβάνει όλες τις διαδικασίες αποπεράτωσης του κτιρίου με νέα μορφή εσωτερικά.

Στις προθήκες του φιλοξενούνται πλέον εκατοντάδες δίσκοι, κασέτες και cd δωρεά του Γεώργιου Λεφεντάριου, φίλου του Ακρατινού Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου. Βιβλία δωρεά της Αγαθής Δημητρούκα, συντρόφου του Ν. Γκάτσου. Σπάνιοι τίτλοι κοσμούν τις προθήκες που αφορούν στο θέατρο, στη μουσική και στην ποίηση. Η αίθουσα μετατράπηκε και σε χώρο έρευνας και μελέτης του αρχειακού υλικού του Ιδρύματος από το προσωπικό αρχείο του Γεωργίου Χατζιδάκι (γιου του μουσικοσυνθέτη).

Η αναγεννημένη πλέον «Αναγέννησις» υπόσχεται μεγάλες διαδρομές στην οδό ονείρων του πολιτισμού. Αναμένει συναυλίες, ποιητικές και θεατρικές βραδιές από ομάδες που θέλουν να προσφέρουν στον πολιτισμό. Δικαίως ειπώθηκε, η Ακράτα να γίνει η «Πολιτιστική πρωτεύουσα του Δήμου Αιγιάλειας».

 

X