…λίγα λόγια για το ίδρυμα

 

Το τεράστιας πολιτιστικής αξίας για την Αιγιάλεια, Ίδρυμα «Μάνος Χατζιδάκις- Νίκος Γκάτσος», ήταν η προσφορά του Γιώργου Λεφεντάριου, φίλου του Μάνου Χατζηδάκι, και φίλου της Ακράτας. Ο Γιώργος Λεφεντάριος ονειρεύτηκε ένα Ίδρυμα που θα προάγει τον πολιτισμό, τη μουσική και τη λογοτεχνία με κέντρο την Ακράτα για την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο. Ο Γ. Λεφεντάριος δώρισε ολόκληρη την προσωπική του δισκοθήκη 7.000 δίσκους βινυλίου περίπου, που οι περισσότεροι φέρουν το αυτόγραφο του Μάνου. Στη σύσταση του Ιδρύματος «Μάνος Χατζιδάκις- Νίκος Γκάτσος» συναίνεσε και η σύντροφος του Νίκου Γκάτσου, Αγαθή Δημητρούκα, προσφέροντας το εκδοθέν έργο του Νίκου Γκάτσου καθώς και ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων από την προσωπική της βιβλιοθήκη.

Ο π. Δήμος Ακράτας αγκάλιασε την ιδέα του Ιδρύματος, το στήριξε, και το 1997 το εγκαινίασε Οι πρώτες εκδηλώσεις αποκλειστικά αφιερωμένες στον Μάνο Χατζιδάκι και Ν. Γκάτσο χάρισαν μεγάλες στιγμές πολιτισμού από διάσημους και διεθνείς καλλιτέχνες όπως η Μαρία Φαραντούρη, ο Μανόλης Μητσιάς, η Έλ. Πασπαλά, αλλά και από τα ντόπια μουσικά σχήματα.

Το «Πολιτιστικό Ίδρυμα «Μάνος Χατζιδάκις- Νίκος Γκάτσος», έπεσε σε “χειμερία νάρκη” για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, και η περιουσία του εγκαταλείφθηκε από τις δημοτικές αρχές που πέρασαν, σε χώρους που δεν είχαν την απαιτούμενη ασφάλεια και την ανάλογη φροντίδα.

Η νυν τετραμελής Διοικούσα Επιτροπή, με τη συνδρομή της νέας Δημοτικής Αρχής, αποφάσισε να δώσει ζωή στο Ίδρυμα και να διασώσει από την αδιαφορία την περιουσία του Ιδρύματος «Μ. Χατζιδάκις –Ν. Γκάτσος». Έτσι το Νοέμβριο του 2013, το Δημ. Συμβουλίου Αιγιάλειας, αποφάσισε να στεγάσει το Ίδρυμα «Μάνος Χατζιδάκις- Νίκος Γκάτσος» στο παλαιό κτίριο της «Αναγέννησις» που παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό, με επισκευή και ανακαίνιση που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος 2007-2013» και θα μετατραπεί σε «Στέγη Ιδρύματος Μ. Χατζιδάκι-Ν. Γκάτσου».

Ο Δήμος Αιγιάλειας την 26η του μηνός Μαρτίου 2015 διεξήγαγε τον Πρόχειρο Διαγωνισμό για την κατασκευή του έργου με τίτλο: «Επισκευή – διαρρύθμιση υφιστάμενου κτηρίου του πολιτιστικού συλλόγου «Αναγέννησης Ακράτας» και μετατροπή του σε στέγη ιδρύματος «Χατζηδάκι – Γκάτσου» στην τοπική κοινότητα Ακράτας Αιγιαλείας».

Στην κεντρική πλατεία της Τ.Κ. Ακράτας, μεταφέρθηκαν προσωρινά, στο ήμισυ του χώρου του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών Δ.Ε. Ακράτας, λίγες εκατοντάδες δίσκοι βινυλίου (οφείλουμε να επισημάνουμε ότι είναι προχείρως τοποθετημένοι κα απροστάτευτοι από σκόνες, φως και θερμοκρασίες) και ολίγα σπάνια βιβλία, μηχανήματα παραγωγής ήχου κ.ά., έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες στο παλιό κτίριο της «Αναγέννησις».

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου 2015 με την παρουσία του δημάρχου κ. Αθ. Παναγόπουλου, της διοικούσης επιτροπής, των αντιδημάρχων, Θεοφ. Σταυρόπουλου, Β. Χριστόπουλου, Περικλ. Παπαγιαννακόπουλου των δημοτικών συμβούλων Χρ. Σπηλιωτόπουλου, Γ. Γιοβά, προέδρων τοπικών συμβουλίων και πλήθους κόσμου, για πρώτη φορά, μετά από 18 χρόνια σιωπής έγινε η έναρξη της προσωρινής έκθεσης, μέρους του ανεκτίμητου υλικού του Ιδρύματος.

 

Πηγή εφημερίδα Στυξ