Για φαντάσου… Τι μπορούμε να πετύχουμε χρησιμοποιώντας τα μαθηματικά!

Εργαστήριο: Για φαντάσου… Τι μπορούμε να πετύχουμε χρησιμοποιώντας τα μαθηματικά!
Παρασκευή 26 Ιουλίου
Εθελόντρια: Σιαμέτη Κωνσταντίνα- Δασκάλα

«Μαμά, θα πάμε για μπάνιο σήμερα;» ρωτούν όλα τα παιδιά
τις καλοκαιρινές ημέρες. Την απάντηση μπορούν να δώσουν τα Μαθηματικά. Σωστά διαβάσατε, τα Μα-θη-μα-τι-κά! Η θεωρία των πιθανοτήτων μας οδηγεί στο συμπέρασμα ως εξής: Αρχικά, θα σκεφτούμε τους παράγοντες που επηρεάζουν αυτή την απόφαση: «Είναι η θερμοκρασία κατάλληλη;», «Έχει τελειώσει η μαμά τις δουλειές της;», «Έχει ο μπαμπάς χρόνο για να μας μεταφέρει ως εκεί;», «Ήμουν καλό παιδί σήμερα;».

Χρησιμοποιώντας τους αριθμούς θα καταλήξουμε σε ένα ποσοστό. Αν αυτό είναι αρκετά μεγάλο, τότε μάλλον πρέπει να φορέσεις το μαγιό σου. Αν όχι, κοίταξε στο παράθυρο του γείτονα μήπως και εκείνος είχε το ίδιο μικρό ποσοστό…!

Στη δράση αυτή τα παιδιά ανακάλυψαν τη χρησιμότητα της στατιστικής και των πιθανοτήτων στη ζωή μας. Μπήκαν σε ρόλο αναλυτή, υλοποίησαν τη δική τους έρευνα και έφτιαξαν τα δικά τους γραφήματα. Έπαιξαν με τις πιθανότητες καταβροχθίζοντας τα δημητριακά του αντιπάλου σε ένα ιδιαιτέρως διασκεδαστικό παιχνίδι! Με κάρτες αναφοράς και εικόνες από το βιβλίο του Στ. Δορμπαράκη «Σε τεντωμένη χορδή» ταξίδεψαν στον 5ο αι. π.Χ. για να καταλάβουν πώς ο Έλληνας μαθηματικός Πυθαγόρας χρησιμοποίησε τα μαθηματικά και μια τεντωμένη χορδή για να εφεύρει τις μουσικές νότες. Τέλος, μέσα από το βιβλίο του Κόμπι Γιαμάντα «Τι μπορείς να κάνεις με ένα πρόβλημα;» κατανόησαν πως κάθε πρόβλημα είναι μια καινούρια ευκαιρία.

#KE2019gr

X