Για την ιστορία...

Η ιστορία και ο πολιτισμός του τόπου μας, το θέμα της εικαστικής παρέμβασης που αποτυπώθηκε στο νεοκλασικό κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Ακράτας, της μοναδικής Πινακοθήκης στον Δήμο Αιγιάλειας.

Τι βλέπουμε…

Πάνω στην επιφάνεια του άλλοτε “τυφλού” τοίχου του κτιρίου επί της οδού Κανελλοπούλου στον πεζόδρομο χώρεσε η ιστορία της Ακράτας και στοιχεία που προσδιορίζουν τη φυσιογνωμία της περιοχής. Κυρίες ζωγραφίζουν στην αυλή του σπιτιού του Κανελλόπουλου παρακολουθώντας μαθήματα ζωγραφικής στη σχολή Ζωγράφων– Αγιογράφων Ακράτας, στις αρχές του 20ού αιώνα. Μία ηλικιωμένη αρχόντισσα διαβάζει στο μπαλκόνι του νεοκλασικού με τη βιτρό τζαμαρία, δίνοντας το στίγμα της πνευματικής ζωής του τόπου. Τόπος καταγωγής των Ακρατινών ο Χελμός δεσπόζει πάνω αριστερά με τα Ύδατα Στυγός να ρέουν ξετυλίγοντας το κουβάρι του μύθου, τα γραφικά σπιτάκια της Νωνάκριδας και το σχολείο του Μεσορουγγίου, όπου δίδαξε ο Σπυρίδων Περεσιάδης ως γραμματοδιδάσκαλος και κεντρική φιγούρα της τοιχογραφίας. Στην καρδιά του το θρυλικό ζευγάρι, ο Τάσος και η Γκόλφω, όπου το δραματικό ειδύλλιο πρωτοπαίχτηκε στην αυλή του Σακελλόπουλου λίγα μέτρα πιο πάνω το 1893 από Ακρατινούς ερασιτέχνες ηθοποιούς. “Είν’ η αγάπη θάλασσα…”, η φράση απ’ τα χείλη της Γκόλφως ενώνεται με τα νερά του Κράθη, που δίνει ζωή αλλά και το όνομά του στην Ακράτα και στην ευρύτερη περιοχή της Κραθίδας. Εκεί και η πετρόκτιστη καμάρα του Κούρκαφα στα Χαρωνέικα. Στοιχεία του φυσικού τοπίου δεσπόζουν με έντονα χρώματα, έτσι όπως τα αποτύπωσαν οι δύο καλλιτέχνες: Πεταλούδες και λουλούδια, πέστροφες και μανιτάρια του Χελμού, αλλά και δέντρα και καλντερίμια της πόλης μας.

Πώς έγινε…

Το έργο υπογράφουν οι καλοτεχνίτες: ONNO (Νίκος Οικονόμου) και VOME (Κωνσταντίνος Κόντης). Δημιουργήθηκε με σπρέι και με την καθοδήγηση του καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Μάριου Σπηλιόπουλου. Φιλοτεχνήθηκε σε μία επιφάνεια 115 τ.μ. με την τεχνική του γκράφιτι. Οι εικαστικοί δούλεψαν για μία εβδομάδα σε δύσκολες συνθήκες, πάνω σε σκαλωσιά ύψους 10 μέτρων, με βροχή και ήλιο πολλές ώρες την ημέρα και με το φως του προβολέα τη νύχτα. Το εγχείρημα συντόνισε η Επιτροπή Στήριξης. Πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2015 με την οικονομική στήριξη του Νομικού Προσώπου του Δήμου Αιγιάλειας (Ν.Π.Δ.Δ.) τομέας «Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός και Κοινωνική Προστασία Δήμου Αιγιαλείας», της Κοινότητας Ακράτας, των συμπολιτών-δωρητών και των καταστημάτων της πόλης. Ένα project που πραγματοποιήθηκε στην καρδιά της Ακράτας για να κάνει την πόλη προορισμό.

Ιούνιος 2015

Επιτροπή Στήριξης της Δημοτικής Πινακοθήκης